Vařím ráda pod parou

K alkoholu nemám příliš kladný vztah, přesto ráda vařím pod párou. Abyste tomu dobře rozuměli, mluvím o vaření v parním hrnci.

Když jsem před pár léty začala se změnou svého stravování, zařadila jsem do stravy spoustu zeleniny. V létě miluju nejrůznější saláty, ale v zimě potřebuji tepelně zpracovanou stravu, jinak mám pocit, že mě v žaludku tlačí.

Jsem pokorná ke svému tělu a tak se mu snažím přizpůsobit. S výjimkou léta, připravuji zeleninu na pánvi. Na olivovém oleji krátce podusím jakoukoliv zeleninu.

Cukety jsou mojí superpotravinou. Miluji je ve všech podobách, ať už jako polévku, grilovanou, ve formě cuketových placiček (upečených v troubě na plechu) nebo jako základ podušených zeleninových směsí.

 

Přemýšlela jsem, jak připravit zeleninu jinak, aby si zachovala chuť a vitamíny. Dlouho jsem studovala různé parní hrnce, ale ty opravdu dobré, byly drahé.

Své přání jsem vyslala s tím, že až přijde správný čas, nějakým způsobem se ke mně hrnec dostane a představovala jsem si, jak na něm připravuji skvělou zeleninku. A pak, když už jsem na něj skoro zapomněla, dostala jsem ho od kamarádky k narozeninám! A pak, že prý se přání neplní! :-) Líp bych si sama nevybrala!

Od té doby se stal jedním z mých skvělých pomocníku, jednou z nejmilejších věcí v mé kuchyni.

Fotografie0435

Vaření v něm je rychlé a jednoduché. Do spodního patra nakrájím brambory (nové klidně jen s omytou slupkou, jinak oškrábu)

Do dalších pater dám různou zeleninu, mrkev, hrášek, růžičkovou kapustu, brokolici, fazolky, hlívu, žampiony, cuketu, papriku, květák…prostě, co zrovna doma máte a na co máte chuť.

Posypu bylinkami nebo kořením, mírně osolím. Nesmím zapomenout nalít vodu do dna hrnce a pak už jen zmáčku Start a Vitamín + (funkce, která uchovává až o 50% více vitamínů, minerálů a antioxidantů) a za 20 min je hotovo.

Vše v jednom hrnci, bez špinavého, roztahaného nádobí. Zelenina z páry má úplně jinou chuť. Navíc vám poděkuji vaše střeva, získáte spoustu vlákniny a vitamíny z chutné zeleninky.

 

Samozřejmě, nejlepší je zelenina z vlastní zahrádky nebo od farmářů.

Připravovala jsem stejně i kuřecí prsa nebo rybu, ale maso příliš nemusím, stačí mi jen zelenina.

Manžel říká, že krkovička je krkovička, ale jako příloha, je to dobré. :-)

Takže vaření o víkendu u nás občas vypadá tak, že v troubě se peče pořádná „flákota masa“ pro manžela a v páře se připravuje zeleninka.

Každému, co má rád.

Lenka Krůpová
Pomůžu vám objevit vaší ženskost a krásu vaší duše, líbit se sama sobě a cítit se příjemně ve svém těle. Staňte se sebe-vědomější a elegantnější ženou (v každém věku), která si užívá život v klidu a s radostí. Stáhněte si zdarma ebook Jak být sebevědomější a elegantní ženou zde >>
Komentáře