Snídaně jako radost do nového dne

Kdysi jsem snídani odbývala. Moje běžné ráno vypadalo tak, že jsem pobíhala po bytě a zatímco jsem se oblékala, malovala a chystala dětem svačiny, něco jsem jen tak ukusovala. Nebo jsem nesnídala vůbec. V práci jsem si dala kávu a pak později nějaké pečivo.

Když jsem před léty začala se změnou stravování, snídaně se stala něčím, na co se už večer těším. :-)

Mám ráda sladkou snídani

Takže míchanými vajíčky, šunkou, sýrem a zeleninou, byste mě příliš nenadchli. Možná to souvisí s jin a jang.

Dopoledne vše stoupá k vrcholu, proto snídaně má být nejjinovějším jídlem dne (sladší, lehká, s více tekutinami).

Ale spíše si myslím, že jsme každý jinak nastavení a tuto svou jedinečnost bychom neměli potlačovat. Tělo si prostě řekne, co mu vyhovuje. Stačí mu naslouchat.

Kaše stokrát jinak :-)

Pro mě tou nejlepší snídaní jsou kaše, tedy hlavně v zimě. Střídám kaše jáhlové, rýžové, špaldové, pohankové, čirokové, celozrné…Mám ráda značku Nominal, ale někdy i koupím jinou. Je to rychlé a jednoduché.

BOY_0651 krabicky_3

  • Ráno nasypu do misky, přidám sušené sójové mléka, lžičku karobu (snížený obsah tuku, více vápníku), hrstku sušených brusinek nebo jiné sušené ovoce, datle (hořčík, vápník, železo, měď zinek, vit.B) nebo lžíci kokosu (železo, hořčík, vápník…)
  • Zaliju vřelou vodou podle toho, jak chci mít kaši hustou.
  • Posypu semínky (sezam, dýňové, slunečnicové- střídám) + konopným mletým semínkem(obsahuje omega kyseliny, hodně minerálu ,vit.E, B1, B2).
  • Přidávám oříšky a mandle, protože ty zbožňuju. Navíc ořechy jsou zdrojem bílkovin, obsahují velké množství minerálů, omega 3 mastné kyseliny.

Oříšky a mandle večer omyju a namočím (střídám ořechy vlašské, lískové, kešu, para, pekanové.. )

Namočením oříšku se zvyšuje jejich výživová hodnota – probudí se v nich enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům.

Jsou pak líp stravitelné a rozdíl poznáte i v chuti. Ráno je propláchnu a přidám do kaše. Nesladím. Chuť kaše je nasládlá od brusinek, sušeného ovoce a karobu. Pokud bych ji chtěla sladší, přidám datlový sirup.

Někdy přidám lžíci rýžového proteinu. Rýžový protein je bohatým zdrojem bílkovin s výbornou stravitelností. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin.

Jindy si nachystám jemné ovesné vločky a zaliju je vřelou vodou, když ráno vstanu (vit B, E,zinek, hořčík, křemík) nebo namočím večer a upravím jako kaši.

Tyhle kaše se mi ještě nepřejedly,protože pokaždé je kaše tak trochu jiná.

Střídám různé druhy kaší, různé oříšky, semínka, sušené ovoce, karob nebo drcené nepražené kakaové boby (zdroj minerálů, především hořčíku, vitamínu a antioxidantů, obsahují látky, které navozují dobrou náladu) apod.

Víkendové snídaně

Pokud si chci o víkendu dopřát a mám více času, uvařím si špaldovou kaši ze špaldové krupice v sójovém mléku. A ochutím karobem, skořicí, osladím datlovým sirupem, ozdobím oříšky.

Právě teď nejvíc ujíždím na vařené vločkové kaši podle knížky Lahodně s Ellou, kterou vařím současně s banánem a skořicí, lžičkou kokosového oleje a oříškovým máslem. Posypu nejrůznějšími semínky a ovocem. To jsem pak opravdu v sedmém nebi. :-)

 

V zimě mě tyhle kaše zahřejí a pohladí ráno v žaludku. Nemám pocit, že jsem přecpaná a mám dost energie.

V létě si vychutnávám rostlinný jogurt.

Inspirovala jsem se kdysi na stránkách Moniky Brydové. Mým velkým pomocníkem při výrobě této snídaně je NutriBullet, kde připravuji i různé smoothie. Základem mé supersnídaně je lněné semínko. Proč lněné semínko?

Lněné semínko v sobě má řadu enzymů, slizové látky a hlavně velké množství nenasycených mastných kyselin. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ty v těle fungují jako ochrana buněk, do nichž vpouští potřebné živiny, ale brání vstupování škodlivých látek. Lněné semínko se používá k léčbě žaludečních a střevních potíží.

  • Vytváří ochranný film, který zůstane aktivní několik hodin – tím je chráněna žaludeční stěna a zabraňuje se tím vznikání zánětů a usnadňuje se regenerace.
  • Upravuje střevní mikroflóru, odhleňuje a zabraňuje vznikání kvasných a hnilobných procesů ve střevech.
  • Má dobré účinky na rozmanité hormony a pomáhá v boji proti bakteriím, virům, plísním a v neposlední řadě pomáhají bojovat s rakovinným bujením.  
  • Rostlinné estrogeny zvané fytoestrogeny mohou působit na menstruační cyklus tím, že vyvažují poměr mezi estrogenem a progesteronem.
  • U mužů pak lněné semínko představuje prostředek, s jehož pomocí by se daly léčit prostatické potíže.

POSTUP:

  1. Dám lžíci lněného semínka (někdy přidám i sezamové, slunečnicové nebo dýňové, všechny jsou prospěšné) a rozemelu je nízkými noži na prášek.
  2. Pak přidám banán, hrstku různých oříšků a podle chuti sezonní ovoce nebo mražené (borůvky, maliny, rybíz..), když chci přisladit, dám datle, někdy ještě lžíci rýžového proteinu.
  3. Zaleju trochou vody, aby se vytvořila taková konzistence, jako je jogurt. Dám vysoké nože a mixuju.
  4. Směs vyliju na misku, přidám granolu nebo špaldové, jáhlové nebo pohankové pukance ( prodávají se ve zdravé výživě a chutnají jako burizony)
  5. Ozdobím ovocem a pak si pochutnávám.

Fotografie0400

Na tyhle snídaně se pokaždé těším a jsou pro mě super startem do nového dne.

Lenka Krůpová
Pomůžu vám objevit vaší ženskost a krásu vaší duše, líbit se sama sobě a cítit se příjemně ve svém těle. Staňte se sebe-vědomější a elegantnější ženou (v každém věku), která si užívá život v klidu a s radostí. Stáhněte si zdarma ebook Jak být sebevědomější a elegantní ženou zde >>
Komentáře