Není tuk, jako tuk

O tom, že tuk vedle bílkovin a sacharidů tvoří základní složku potravy, určitě víte, stejně tak, jste určitě slyšeli o nasycených a nenasycených mastných kyselin, které tuky přirozeně obsahují. Nasycené mastné kyseliny při nadbytku přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu, obezitě nebo riziku kardiovaskulárních onemocnění.

Dnes se ale podíváme na ty nenasycené.

Mezi nejdůležitější zdroje nenasycených mastných kyselin řadíme omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tělo si je neumí samo vytvořit, a tak je jejich pravidelný příjem pro lidský organismus bezpochyby zásadní, přesto o nich víme tak málo. Přitom, tyto dvě zcela zásadní kyseliny jsou pro náš vývoj klíčové.

Jejich akutní nedostatek se velmi brzy podepíše v několika základních životních oblastech, jako je imunita, zánět, mozková činnost, metabolismus cholesterolu, krevní tlak, celkové prospívání a duševní vývoj člověka.

Mezi jejich zdroje patří například ryby, avokádo, lněné, konopné nebo chia semínko, lněný olej, ale často je jich v naší stravě nedostetek.

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.

Takže pojďme si v krátkosti říct, proč je vlastně potřebujeme

  • Pomáhají k udržení zdravé hladiny cholesterolu a kontroverzního homocysteinu, které mají neoddiskutovatelnou spojitost se zdravím srdce, cév
  • Omega 3 tuky se začleňují do membrán každé naší buňky, čímž dochází k lepšímu fungování – propustnosti pro živiny a kyslík u membrány každé naší buňky, dělá je pružnější, čímž jednotlivým buňkám usnadňují komunikovat.

Co to znamená? Zjednodušeně řečeno, platí za moudré pomocníky, které to buňkám velmi usnadňují. Vezměme si jen takový dopamin či serotonin, které si nenasyceným mastným kyselinám plynou s nevídanou lehkostí, díky čemuž se my cítíme šťastnější.

  • Omega 3 snižují zánětlivé reakce, rozšiřují (zprůchodňují) dýchací cesty, snižují krevní srážlivost, zvyšují pohyblivost buněčných membrán a omezují nádorové bujení.
  • Chrání před vznikem autoimunitních poruch, které jemně zmírňují.
  • Ředí krev, podobně, jako aspirin, ovšem, bez jakýchkoli vedlejších účinků, tedy  určitě vhodný pokud máte problémech s cévami nebo křečovými žílami.
  • Pomáhají snižovat krevní tlak a riziko kardiovaskulárních chorob zlepšují metabolismus inzulínu a glukózy.
  • Mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj.
  • Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory.

Omega a těhotenství

Na omega 3 by měly myslet také budoucí maminky, protože mozek jejich nenarozeného dítěte je z 60 % tvořen tukem, (převážně DHA), takže čím více těchto kyselin, tím si u miminka mnohem víc šplhnete. Jonny Bowden, americký nutricionista, píše: „Omega 3 NMK v jídelníčku těhotné ženy pomáhá rozvíjet inteligenci dítěte, jemné motorické dovednosti a rovněž předcházet vzniku rozvoje asociálního chování.“

Omega a děti

Správný příjem omega 3 je také podstatný pro děti, protože je důležitý pro vývoj nervového systému má pozitivní vliv na vývoj mozku a chování, zlepšuje pozornost, zvlášť vhodný při hyperaktivních dětí a autistů.

Má také ale i další „vedlejší“ účinky“ – pozitivní, například snižují frekvenci výskytu běžných onemocnění horních cest dýchacích u dětí.

Napadá vás, že vaše děti nechtějí polykat tabletky?

Dávejte jim Chewable Omega 3  – žvýkací gelové kapsle s příchutí citronu, které vaše děti rozžvýkají jako bonbon. Chutná i malým dětem.

 

Takže pojďme si to shrnout.

Omega-3 mastné kyseliny mohou být tedy prospěšné při problémech, jakými jsou:

⇒ Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů (TAG)

⇒ Hypertenze – vysoký krevní tlak

⇒ Srdeční choroby

⇒ Cukrovka

⇒ Alergie – pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega-3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií jako je sezonní       rýma, astma, ekzémy apod.

⇒ Revmatoidní artritida –zmenšuje bolesti kloubů a ranní ztuhlost

⇒ Kožní problémy (ekzémy, lupénka, akné…)

Zapomeňte na nepříjemnou rybí chuť!

Obtěžuje vás ta rybí chuť? Připomíná vám lžíci rybího tuku, který jste dostávali v dětství? (tedy pokud jste už pamětníci třeba jako já) Pak je pro vás správnou volbou měkká želatinová kapsle s příjemnou citronovou příchutí, která potlačuje chuť rybího tuku a přitom její obsah polynenasycených mastných kyselin přispívá k ochraně zdraví –  Chewable Omega 3 .

Žvýkací Omega 3 Concentrate s příchutí citronu s citronovým olejem obsahuje 600 mg rybího tuku, EPA a DHA, které přispívají k činnosti mozku, zraku a ke zdravé činnosti srdce, podporují léčbu zánětlivých nemocí, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, mohou dokonce pomáhat i při léčbě duševních chorob a zvyšovat citlivost na inzulín.

Je smutné, že lidé ve vyspělých zemích konzumují méně než optimální množství omega 3 mastných kyselin.

Lenka Krůpová
Pomůžu vám objevit vaší ženskost a krásu vaší duše, líbit se sama sobě a cítit se příjemně ve svém těle. Staňte se sebe-vědomější a elegantnější ženou (v každém věku), která si užívá život v klidu a s radostí. Stáhněte si zdarma ebook Jak být sebevědomější a elegantní ženou zde >>
Komentáře